Stormfloden i oktober 2023 efterlod store ødelæggelser langs kysterne på Fyn og de omkringliggende øer.

Områder som Faaborg, Assens, Svendborg og Marstal på Ærø blev særligt ramt, hvor både havne, huse og diger blev ødelagt. I kølvandet på katastrofen blev 3430 skader meldt til forsikringsselskaberne under den såkaldte stormflodsordning, men ifølge en pressemeddelelse fra Naturskaderådet blev hele 40 procent af disse skadesanmeldelser afvist.

Stormflodsordningen, som alle med en brandforsikring betaler til, dækker kun skader, der opfylder specifikke kriterier. Poul Jensen, sekretariatschef i Naturskaderådet, udtaler, at det er en høj afslagsprocent, men at den ikke er usædvanlig, når man ser på de seneste ti år. Han forklarer videre, at afslagsprocenten har varieret mellem 16 og 63 procent gennem årene.

– Afslag gives, hvis skaderne ikke lever op til kriterierne for erstatning. Det kan for eksempel være, hvis skaden er sket i områder, hvor der ikke var erklæret stormflod, siger Poul Jensen ifølge Ritzau.

Der er også en liste med 17 typer af skader, der ikke dækkes af ordningen, herunder skader på ejendomme, der ligger uden for et dige, eller skader, der skyldes opstigende grundvand. Dette ramte blandt andet 60 sommerhuse ved Diernæs Strand nær Haderslev, hvor beboerne fik afslag på deres skadesanmeldelser efter oversvømmelser.

Sekretariatschefen peger på, at der muligvis er behov for at øge informationsindsatsen om stormflodsordningens regler og undtagelser.

– Vi vurderer altid, om der er behov for, at folk ved mere. Men vi har ikke noget direkte på tapetet om at intensivere informationsstrømmen. Men det kan sagtens være, vi vil revurdere det, siger Poul Jensen.

Han tilføjer, at alt tyder på, at Danmark ikke har set den sidste stormflod. Indtil den 17. oktober 2024 er der udbetalt cirka 403 millioner kroner i erstatning for stormflodsskader.

Stormfloden i 2023 blev betragtet som en 100-års hændelse, hvor vandstanden flere steder på Fyn steg til over to meter.